Gullaschbaronen
- En musikalsk satirisk cabaret om spekulanternes dans om guldkalven under 1. verdenskrig
Under 1 . verdenskrig tjente gullaschbaronerne store summer på at lave gullasch til den tyske hær. Penge, som de nyrige ofte brugte til spekulation på børsen og til ekstravagante fester og store paladser. Formuer blev vundet og ligeså mange blev tabt.
Blandt cabarettens sangnumre kan nævnes: “Så til Maxim vi går“, Frederik Jensens gullaschvise, Schiøler-Lincks ”Ih, hvor er det kommunalt” og Preben Uglebjergs ”Gyngerne og karrusellen”, den sidste med ny tekst af Rasmus Krogsgaard.
Du kan opleve “Gullaschbaronen” på turné rundt i Danmark.
Gullaschbaronen lader sig bla. inspirere af historier om:
-> Tobaksrepræsentanten og spekulanten Olaf Biegler, der købte herregården Bangsbo ved Frederikshavn i 1 91 8, for kun 1 år efter at gå bankerot.
-> Vekseleren Svend Aage Andersen, også kaldet ”vekselerdrengen” der bedrog sine kunder på Børsen for over 1 50 millioner (i nutidskr.) i 1915.
-> Storkøbmanden og gullaschbaronen Harald Plum, hvis tvivlsomme spekulationer var hovedårsag til Den Danske Landmandsbanks famøse krak i 1922.
Historien trækker tråde til nutiden, til finanskrisen i 2007-09 og skandalerne omkring Danske Bank (tidligere Den Danske Landmandsbank). Grådighed, anløbenhed, manglende moralsk kompas før og nu sættes i scene i forestillingen i en stram, skarp og musikalsk form.
Sangen ”Familieportrætter”, som Osvald Helmuth udødeliggjorde i ”Mestersangeren i Revyenberg” i 1 952 går som en rød tråd igennem Gullaschbaronen.
Rollerne som Gullaschbaronen og hans smålurvede familie spilles af Hans Dueholm.
Om Figaros tidligere cabaret Livet er en gaade, skrev anmelderne bl.a.: ”Sejrssikker Storm P.-hyldest” og ”Det var imponerende – og mildest talt en pragtpræstation, der blev støttet af den fremragende pianist Allan Dahl Hansen”
Enhver lighed med nutidige hændelser er absolut tilsigtet.
Om Gullaschbaronen
Instruktion og medvirkende
Hans Dueholm og Allan Dahl Hansen
Musikalsk Ledelse
Allan Dahl Hansen
Manuskript og scenograf
Hans Dueholm
Sceneareal og Strøm
Br. 6 m. Dy. 4 m. Hø. 3 m.
230V.
Varighed m.m.
Forestillingen varer 120 min. incl. pause
Vi medbringer eget elklaver, men benytter ligeså gerne stedets akustiske klaver
Godkendelse
Forestillingen er godkendt til formidlingsordningen
Produktion
Figaros